Kiállítás bemutató

Vári közösségi park

Vári közösségi park

A kastély melletti közösségi park, az X-PARK által méltán szépült meg a kastély környezete, lehetőséget teremtve a kellemes környezetben eltölthető szabad idős programokra. Gyönyörű pázsit, több ezernyi cserje, fűszerkert, tanösvény, bazsarózsa ágyás,1500 méternyi sétány, padok, játékok, szabad téri főzőhelyek, faház, és természetesen nyugalom, madarak csivitelése faaggastyánok hűsítő árnyéka, impozáns környezet teremt lehetőséget sétára, piknikezésre, családi és közösségi programok kellemes eltöltésére.
Ezt nyújtja az X-PARK
Emellett kerékpárok bérlésére is lehetősége nyílik az ide látogatónak. 30 kerékpár várja, hogy általuk akár csoportok, akár családok a kastélyból elindulva bebarangolják a környék és Gyula gyönyörű részeit,látványosságait, természeti kincseit.
Eddig is tartalmasan és igényesen tölthette el az ide érkező látogató az időt: a színvonalas Himnusz –kiállítás, művészeti, helytörténeti, néprajzi kiállítások, a fenntartható fejlődést, a biogazdálkodást,vadgazdálkodást,halászatot, a dél-alföldi régió növény- és állatvilágát bemutató kiállítótermek megtekintése révén.
A Körös-Maros Vidékfejlesztési és Ökogazdálkodási Alapítvány nagy hangsúly fektet a természetvédelemre.
A november 20-án újonnan átadott természetismereti kiállításnak is célja ennek megfelelően az, hogy a természetvédelemmel, megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos információkat kicsiknek és nagyoknak egyaránt átadja.
Az interaktív szemléltető rendszerek segítségével a környék természeti értékeinek tudatosítását, megismertetését minden korosztály bevonásával szeretnénk elérni.

Elsődleges feladatunk, célunk az oktatás, képzés, melynek során az ökológiai gazdálkodással, természetvédelemmel, fenntarthatósággal kapcsolatos ismereteket terjesztjük el. Célunk az ember és a környezet egészségének megőrzése, fejlesztése, ezért biogazdálkodással és egészséges életmóddal, természet és környezetvédelemmel egyaránt foglalkozunk.

Kastély épülete

Erkel-terem (Konferenciaterem)

Ez a tér kettős funkcióval rendelkezik. Körben a falakon elhelyezve a 27 európai uniós tagállam, valamint az Unió közös himnuszának bemutatója látható. A nemzeti himnuszok keletkezésének történetét, a himnuszok szerzőinek portréját, az eredeti kottákat illetve szövegeket, valamint a himnuszok magyar nyelvű változatát tablókon ismerhetik meg a látogatók. A himnuszok külön-külön meg is hallgathatók. Az Erkel terem egy kiválóan felszerelt konferenciaterem is egyben, amely alkalmas helyszín a legkülönbözőbb szakmai és szórakoztató programok, rendezvények megrendezésére.

A Himnusz-kiállítás ötlete nem véletlenül fogalmazódott meg, hiszen közismert tény, hogy a magyar nemzeti himnusz zeneszerzője, Erkel Ferenc – a terem névadója – Gyulán született.

Kohán-terem

Állandó kiállítás

A dél-alföldi megyékben élő, illetve néhány arad megyei alkotó bevonásával, 28 művész munkásságának bemutatását célozza meg a terem. Két jeles helyi festő, Koszta Rozália és Kohán György alkotásaiból is megcsodálhat néhányat a hozzánk érkező látogató.
Időszakos kiállítások

A Kohán-terem alkalmat és lehetőséget biztosít arra, hogy a Kastély részt vállaljon a dél-alföldi régió és a határmenti román területen élő művészek alkotásainak bemutatásában is. A távlati tervek között időszaki kiállítások szervezése is szerepel, melyek egy-egy jeles eseményhez, évfordulóhoz kapcsolódva kiemelt részletességgel ismertetnek meg alkotókat. A rendezvényekkel a Kastély részt kíván venni abban a kulturális együttműködésben, amely az elmúlt évtizedekben igen jó eredménnyel működött a magyar-román határ mentén.

A Gyulavári Kastély állandó kiállításai mellett évről évre több időszaki kiállításnak is teret ad, megadva ezzel a lehetőséget főként a helyi művészeknek, de ugyanakkor más régióbeli alkotóknak is.
Így kapott helyet a kastélyban Kohán György, Koszta Rozália, Kiss Adél, Nagy Márta, Orgoványi Anikó, Oroján István, Nyisztor János, Póka György és még számos jeles alkotó műveinek kiállítása.

Népművészeti bemutató termek

A kiállításban jelentős hangsúlyt kap a Dél-Alföldön élő népek, nemzetiségek életének, szokásainak, népművészetének bemutatása. Hat nemzetiség – magyar, román, német, szlovák, szerb, cigány – történetét ismertetjük míves tárgyakkal, a nemzetiségek alapvető néprajzi sajátosságainak felelevenítésével. A kiállítás rendezői olyan szobabelsőket alakítottak ki, melyekben megtalálhatók a mindennapi élethez kapcsolódó legfontosabb használati tárgyak, ruházkodási kellékek, bútorok, vallási tárgyú relikviák, melyek az egyes nemzetiségek legjellegzetesebb vonásait igyekeznek visszaadni a látogató számára.

A kiállított tárgyak azonban nem pusztán arról tanúskodnak, hogy miképpen éltek a térség különböző származású lakosai, de a használati tárgyak a kor szokásainak megfelelően olyan népi motívumokkal díszítettek, melyek az egyes nemzetiségek népművészetének legfontosabb jegyeit is összefoglalják. A termeket végigjárva képet kaphatunk arról is, milyen hatással voltak egymásra az itt élő nemzetiségek, milyen tartalmi és formai elemeket vettek át egymás művészetéből, mit is jelent a kultúrák egymásra hatása.

A kiállítás azzal, hogy hat, a térségben évszázadokon keresztül békésen együtt élő nemzetiség életéből mutat képeket, önmagában is szemlélteti, hogy az együttélés, az együttműködés nem jelenti az egyes kultúrák megszűnését, ellenkezőleg, a különböző nemzetiségek kulturális értékei erősítik egymást.

Folyosó

A főépület folyosóin kapott helyet az a helytörténeti anyag, mely a legfontosabb momentumokra mutatja be Gyulavári és Gyula történetét.
A fotóanyag olyan szempontrendszer alapján válogattuk össze, hogy abból a látogatók információt kapjanak a legkorábbi időszakok emlékeiből ugyanúgy, mint a közelmúlt eseményeiről. A környékbeli ásatások anyagairól készült fotók mellett ezért láthatók a vidék legnagyobb birtokosaival kapcsolatos dokumentumok, képek, címerek. Gazdag illusztrációs anyag tájékoztat Gyulavári elmúlt száz évének életéről, meghatározó személyiségeiről. A településfejlődés legfontosabb fázisainak megértését segítő korabeli térképek mellett gazdag fotógyűjtemény mutatja be a Kastélyhoz több szállal kötődő Wenckheim, és a tulajdonos Almásy családok jelentősebb személyiségeit is. A kiállítás anyagában néhány helytörténeti aspektusból érdekes tárgy is szerepel.

Szalon

A Kastély egykori lakóinak életéről nagyon kevés anyag maradt fenn. Az épület belső beosztásáról vannak információk, azok azonban korántsem teljesek. Mindamellett a korabeli főúri családok életét meglehetősen jól ismerik a kutatók, s ezen tudás segít rekonstruálni egy-egy épület belső elrendezését is.
Az üveges veranda „kínálja magát” mint pihenő, pipázó helyiség, hiszen elrendezése, fényviszonyai kiválóan alkalmasak a funkció betöltésére. Ennek megfelelően „öltöztették fel” a kiállítás tervezői a teret, felidézve az egykori főúri lakhelyek kártya- és pipázó szobáinak hangulatát. A kiállított bútorok, tárgyak korabeliek, ám nem a Kastély tartozékai voltak, hiszen azok a háború utáni zűrzavarban eltűntek. A berendezés ugyanakkor mégis hűen adja vissza azt a hangulatot, ami egy-egy ilyen helyiséget jellemezhetett abban az időszakban.

X parc épület, Gomba kiállítás, Állatok intelligenciáját bemutató terem

Az újonnan kialakított természetismereti kiállítás újszerű ,interaktív elemekkel ragadja meg a látogatókat.Ismerje meg a sok érdekes gombafajtát!Tudjon meg többet az állatokról,városi élőhelyekről,a növények világáról.
A foglalkoztató termeinkben az interaktív szemléltető rendszerek segítségével az állatok intelligenciájáról tudhatnak meg többet.E mellett külön érdekességként szolgál,hogy3D-ben életre kelthetők különböző állatok a táblagépeink segítségével.

Ajándékbolt, kávézó és jegypénztár

Intézményünkben ajándékbolt működik, ahol különböző emlék- és ajándéktárgyakat vásárolhatnak a kedves látogatók. Kerámiák, használati tárgyak, kiadványok, képeslapok széles választéka várja az érdeklődőket. Ezen kívül kellemes környezetben fogyaszthatja el frissítő italát, kortyolhatja kávéját akár a kastélyban, akár a teraszon.